Webwinkel beginnen? Vergelijk open-source webshop-software

3 mei, 2014 (12:30)
Rob (Hosting in Nederland)
1 reactie

Webwinkels zijn mateloos populair. Niet alleen onder consumenten, die vervelende verkopers, drukte en hoge prijzen vermijden door online te winkelen, maar ook bij (startende) ondernemers: volgens de Webwinkel Monitor 2014, uitgevoerd door Casengo, telde Nederland in 2013 ruim 59.000 webwinkels.


Bron: Webwinkel Monitor 2014

Dat is een stijging van 31% ten opzichte van het voorgaande jaar. Aangezien het aantal fysieke winkels tegelijkertijd afneemt, kent ons land in 2015 naar verwachting meer webshops dan fysieke winkels.

Deels is deze populariteit te danken aan de eenvoud waarmee een webwinkel gestart kan worden. Eén van de basisbenodigdheden bij oprichting is natuurlijk het technische systeem waar de webwinkel op draait: de webshop-software, ofwel het contentmanagementsysteem (cms).

Open-source software

De meeste ondernemers beginnen qua omzet bij nul. Dan is het prettig om te weten dat je geen dure softwarelicenties voor een cms aan hoeft te schaffen, maar er genoeg open-source oplossingen beschikbaar zijn. Open-source software is gratis te downloaden en gebruiken, en daarom de ideale keuze voor beginnende webwinkels. Deze systemen doen bovendien niet onder voor commerciële alternatieven.

Vergelijkingstabel webshop-software

Onderstaande open-source software-pakketten zijn allemaal gratis te gebruiken. Bovendien bieden ze de mogelijkheid tot integratie van het iDEAL-betaalsysteem, en zijn er Nederlandse taalpakketten beschikbaar.

Webshop-softwareNederlandse taalScriptingtaalDatabaseCMSiDEAL-integratieLicentie
Drupal CommerceTaalpakketPHPMySQLDrupalVia extensieGNU GPL
Magento CETaalpakketPHPMySQL-Via extensieOSL 3.0
nopCommerceTaalpakketASP.NETMS SQL-Via extensieGNU GPL
OpenCartTaalpakketPHPMySQL-Via extensieGNU GPL
osCommerceTaalpakketPHPMySQL-Via extensieGNU GPL
PrestaShopTaalpakketPHPMySQL-Via extensieOSL 3.0
SumoStoreStandaardPHPMySQL-Via betaalprovidersGNU GPL
VirtuemartTaalpakketPHPMySQLJoomla!Via extensieGNU GPL
WooCommerceTaalpakketPHPMySQLWordPressVia extensieGNU GPL
Zen CartTaalpakketPHPMySQL-Via extensieGNU GPL

Webwinkel-software per stuk bekeken

Drupal Commerce

Drupal Commerce

Zoals de naam suggereert, is dit geen zelfstandig pakket maar een e-commerce-extensie voor het populaire cms genaamd Drupal. Wil je dan ook een webshop toevoegen aan een bestaande Drupal-site, of ben je reeds goed bekend met het systeem, dan is het Drupal Commerce-framework een robuuste en flexibele oplossing.

Magento

Magento Community Edition (CE)

Magento CE is waarschijnlijk de meeste populaire van alle open-source webshop software-pakketten. Het komt in twee smaken: de open-source Community Edition (CE), en een Enterprise Edition voor grote bedrijven. De gratis versie beschikt niettemin over uitgebreide mogelijkheden en een intuïtieve interface.

nopCommerce

nopCommerce

nopCommerce is, in dit rijtje, het enige systeem dat in de scriptingtaal ASP.NET geschreven is, gecombineerd met MS SQL als database. In de praktijk is het daarom vooral geschikt om op Windows servers gebruikt te worden. De licentie verplicht je om de "powered by nopCommerce"-tekst op alle pagina's te behouden.

OpenCart

OpenCart

OpenCart is een populair "shopping cart"-systeem waarmee je snel een eenvoudige webshop kunt opzetten. Op het drukbezochte Nederlandse deel van het officiële forum vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Ongeveer een kwart van alle extensies, waaronder thema's en taalpakketten, is gratis te downloaden.

osCommerce

osCommerce

Met ruim 7.000 (gratis) add-ons, 12.000 actieve webshops, 250.000 leden en anderhalf miljoen forumberichten, kan osCommerce zich met recht een actief open-source project noemen. Na 14 jaar doorontwikkeling is dit een robuust en compleet pakket voor het opzetten van een professionele shop.

PrestaShop

PrestaShop

PrestaShop is na Magento het populairste webshop-systeem op internet, en ondersteunt wereldwijd ruim 165.000 webshops. Het strak vormgegeven administratiegedeelte geeft je direct toegang tot belangrijke statistieken, alsook geavanceerde instellingen en opties voor het beheren en vormgeven van de website.

SumoStore

SumoStore

SumoStore is hier niet alleen het jongste systeem, maar ook het enige van Nederlandse bodem. Begin 2014 werd de eerste Release Candidate (RC) uitgebracht, en sindsdien is de software bijna 1000 keer gedownload. Het project wil zich onderscheiden door sneller en flexibeler te zijn dan grote concurrenten zoals Magento.

Virtuemart

Virtuemart

Virtuemart is een complete webwinkeloplossing bovenop het Joomla!-contentmanagementsysteem. Zodra je Joomla! hebt geïnstalleerd, kun je de Virtuemart-extensie eraan toevoegen, en beschik je gelijk over een volledig functionele website. Het is daarmee voornamelijk geschikt voor bestaande Joomla!-websites.

WooCommerce

WooCommerce

Ook voor gebruikers van het alombekende cms WordPress is een e-commerce plug-in beschikbaar: WooCommerce. Deze plug-in laat zich, zoals we van WordPress gewend zijn, eenvoudig vanuit het beheerpaneel installeren, waardoor je binnen enkele minuten een eenvoudige webshop op poten zet.

Zen Cart

Zen Cart

Met Zen Cart zetten de ontwikkelaars zich naar eigen zeggen af tegen de andere, in hun ogen veelal onnodig gecompliceerde webshop-oplossingen. Ondersteuning via de officiële website is enkel in het Engels beschikbaar, maar voor het systeem zelf is wel een Nederlands taalpakket te downloaden.

Een webshop-systeem kiezen

Het bovenstaande is een overzicht van de populairste open-source webwinkel-softwarepakketten. Voor welke je moet kiezen is afhankelijk van de aanwezige technische kennis, reeds gebruikte software, en natuurlijk de vereisten voor de op te zetten webshop. Elk van de genoemde systemen is in potentie een goede keuze.

Op de websites waar de systemen gedownload kunnen worden, is vaak ook een demo van de software beschikbaar, waarmee je eenvoudig een kijkje voor en achter de schermen kunt nemen. Als je daar je keuze op baseert, kom je na installatie in ieder geval niet voor onaangename verrassingen te staan.

Reacties (1)

22 maart, 2024, 21:23

Your perspective challenges the conventional wisdom, and I appreciate the thought-provoking insights you've shared. Looking forward to more discussions on this topic. https://macwinhub.com/cloudmounter-crack/

Reageren

Reacties worden direct gepubliceerd. We vertrouwen er dan ook op dat je reactie relevant is, geen reclame-uitingen bevat, en de algemeen geldende fatsoensregels niet overschrijdt. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Verzenden
RSS feed
Over deze blog

Op dit weblog schrijven we regelmatig over nieuws en trends rondom (web)hosting, website-ontwikkeling en technologie.

Archief
Bijdrage leveren?

We verwelkomen bijdragen van gast-auteurs. Heb je een voorstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.