Spooknota's "Domein Host Nederland" in omloop

28 april, 2014 (20:11)
Rob (Hosting in Nederland)
0 reacties

Steeds meer ondernemers maken deze maand melding van spooknota's afkomstig van "Domein Host Nederland". Zij worden met de factuur verzocht een bedrag van € 59,90 over te maken voor "Domeinregistratie 2014 / 2015" — een tamelijk exorbitante prijs in relatie tot de aangeboden dienst.

Spooknota Domein Host Nederland

In werkelijkheid is dit geen factuur maar een aanbieding, zoals uit de kleine lettertjes onderaan op te maken valt. De truc is dat "betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging". Met andere woorden: de ontvanger is het bedrag pas schuldig op het moment dat het betaald is.

"Domein Host Nederland", 'handelend' onder de bedrijfsnaam Domitera en volgens de Kamer van Koophandel (KvK) in Geleen gevestigd, is reeds opgenomen in het overzicht van spooknota's dat het Steunpunt Acquisitiefraude, sinds februari opgegaan in De Fraudehelpdesk, op haar website publiceert.

De spooknota (PDF), die vol staat met taalfouten, suggereert dat een achterstandsrente van 10% op de ontvanger wordt verhaald als deze niet binnen 14 dagen betaalt, en probeert het aanbod aanlokkelijker te maken met een "Korting DNS-/ Redirectservice" ter waarde van 24 euro.

Op de factuur wordt geen melding gemaakt van de te registreren domeinnaam, en ook wordt de ontvanger niet bij naam geadresseerd. Het telefoonnummer van de "Klantenservice" is een 0900-betaalnummer, een bij spooknota's veelgeziene methode om ook geld te verdienen aan ontvangers die, bijvoorbeeld door twijfel over de juistheid van de factuur, graag contact op willen nemen. Ze krijgen uiteraard niemand aan de lijn.

Door dergelijke nota's naar zoveel mogelijk bedrijven op te sturen, hoopt de verzender dat er tenminste enkelen zijn die, door drukte of onwetendheid, de rekening gewoon zullen betalen.

Om geen slachtoffer te worden van spooknota's, adviseert De Fraudehelpdesk om alert te zijn op de kleine lettertjes, personeel te instrueren, een "goede en open communicatiestructuur tussen de afdelingen en uw crediteurenadministratie" te bewaren, en gebruik te maken van de non-mailing indicator van de KvK.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Reacties worden direct gepubliceerd. We vertrouwen er dan ook op dat je reactie relevant is, geen reclame-uitingen bevat, en de algemeen geldende fatsoensregels niet overschrijdt. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Verzenden
RSS feed
Over deze blog

Op dit weblog schrijven we regelmatig over nieuws en trends rondom (web)hosting, website-ontwikkeling en technologie.

Archief
Bijdrage leveren?

We verwelkomen bijdragen van gast-auteurs. Heb je een voorstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.