Oracle verdubbelt databaseprestaties met versie 5.7 van MySQL-server

1 april, 2014 (16:07)
Rob (Hosting in Nederland)
0 reacties

Softwarebedrijf Oracle heeft maandag de nieuwste ontwikkelversie van MySQL 5.7 beschikbaar gesteld, waarmee het bedrijf naar eigen zeggen de prestaties ten opzichte van versie 5.6 verdubbeld heeft. De populaire databasesoftware zou nu in staat zijn om vijfhonderdduizend queries per seconde te verwerken.

MySQL logo

Dimitri Kravtchuk, MySQL Performance Architect bij Oracle, schreef in september al op zijn weblog dat de grens van vijfhonderdduizend queries bereikt was. Volgens zijn benchmarks was versie 5.6 al sneller dan MySQL-derivaten zoals PerconaDB en MariaDB, maar heeft het ontwikkelteam met versie 5.7 deze prestaties nog eens weten te verdubbelen.

De verbeteringen zijn vooral zichtbaar bij alleen-lezen-transacties, ook wel selects genoemd. Hierbij worden gegevens opgevraagd uit de database, zonder daar wijzigingen in aan te brengen. Omdat de dataset voor deze benchmark, en in veel (prestatiegevoelige) applicaties, zich volledig in het computergeheugen bevindt, zijn de resultaten volledig afhankelijk van de gebruikte processor(en) en de architectuur van de software.

Benchmark van MySQL 5.7

Toekomst van MySQL

Oracle, dat sinds van de overname van Sun Microsystems in 2010 officieel eigenaar is van MySQL, timmert flink aan de weg. Dat moet ook wel, want de overname zorgde voor veel onrust in the MySQL-gemeenschap, die gezien de reputatie van Oracle niet gerust was op een "open" toekomst van het MySQL-project.

Dit resulteerde onder meer in een schisma in het ontwikkelteam. Een aanzienlijk deel hiervan verliet Oracle om derivaat MariaDB te ontwikkelen, dat sterk in populariteit groeit en onder meer door Google en Wikipedia in plaats van MySQL gebruikt wordt. Ook veel Linux-distributies hebben MySQL vervangen door MariaDB.

Een ontwikkelaar van Facebook, bekend grootverbruiker van MySQL, gaf in november op Quora aan dat het bedrijf is toegewijd aan open-source software en de ontwikkelingen bij Oracle daarom nauw in de gaten houdt. Toch blijft het voorlopig gebruik maken van MySQL, omdat het team van Oracle qua prestaties de derivaten nog altijd voor blijft. Kravtchuk schrijft bovendien dat het ontwikkelteam nauw samenwerkt met Facebook om prestatiebeperkingen in de software bloot te leggen en te analyseren.

Zo konden zij, dankzij verbeteringen in de door Facebook gebruikte InnoDB Memcached Plugin, de prestaties van MySQL 5.7 onlangs nog eens verdubbelen tot een miljoen queries per seconde.

Vorige week kondigden enkele grote technologiebedrijven, waaronder Facebook en Twitter, nog aan een relevant samenwerkingsverband te zijn aangegaan. Het doel van WebScaleSQL is om uitdagingen en eventuele oplossingen te bespreken die komen kijken bij het op grote schaal toepassen van MySQL.

Zolang MySQL open-source-software blijft en het ontwikkelteam de derivaten weet bij te benen of voor te zijn, lijkt voor MySQL vooralsnog dan ook geen sombere toekomst weggelegd.

Versie 5.7.4 van de MySQL Community Server is te downloaden vanaf de MySQL Developer Zone website.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Reacties worden direct gepubliceerd. We vertrouwen er dan ook op dat je reactie relevant is, geen reclame-uitingen bevat, en de algemeen geldende fatsoensregels niet overschrijdt. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Verzenden
RSS feed
Over deze blog

Op dit weblog schrijven we regelmatig over nieuws en trends rondom (web)hosting, website-ontwikkeling en technologie.

Archief
Bijdrage leveren?

We verwelkomen bijdragen van gast-auteurs. Heb je een voorstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.