Opgepast voor "gratis" commerciële WordPress plug-ins

28 maart, 2014 (11:21)
Rob (Hosting in Nederland)
0 reacties

Eén van de grote voordelen van het WordPress contentmanagementsysteem is de enorme hoeveelheid beschikbare plugins — ruim dertigduizend op dit moment — waarmee je allerlei denkbare functionaliteiten aan het systeem (en je website) kunt toevoegen. Het overgrote deel van deze plugins is gratis te downloaden, maar voor een aantal, vaak meer geavanceerde downloads, moet betaald worden.

WordPress logo

Zoals met alle software gebeurt, duiken van populaire commerciële plugins vaak al snel gratis downloads op. In sommige plugins worden de nodige aanpassingen gemaakt waardoor ze zonder aankoop te gebruiken zijn, waar dat bij anderen niet eens nodig zal zijn.

Deze "gekraakte" of gekopiëerde plugins komen niet terecht in de officiële database op wordpress.org, maar worden vaak via andere kanalen verspreid, zoals torrents en nieuwsgroepen, maar er zijn ook (populaire) websites gebouwd voor de verspreiding van dergelijke plugins.

Buiten het feit dat het in sommige landen illegaal is, en de ontwikkelaar niet financieel gestimuleerd wordt, brengt het gebruik van dergelijke plugins voor de gebruiker potentieel ook gevaren met zich mee.

Buiten de gebaande paden treden

Waar de officiële Plugin Directory strenge eisen stelt aan ingestuurde plugins — die overigens nog steeds geen veiligheid kunnen garanderen — kunnen plugins die via andere kanalen worden aangeboden, allerlei aanpassingen bevatten die een WordPress-installatie kunnen schaden.

IT-beveiligingsbedrijf Sucuri deed onderzoek naar enkele gehackte WordPress-websites, en kwam daarbij kwaadaardige kopieën van commerciële plugins tegen. Een illegale kopie van een plugin waarmee websites voor zoekmachines geoptimaliseerd kunnen worden, bevatte bijvoorbeeld een toegevoegd stukje programmeercode dat automatisch en ongemerkt een nieuwe WordPress-gebruiker met volledige administratierechten aanmaakt, en kwaadwillenden derhalve toegang tot het systeem kon geven.

Een aanpassing in een andere "gratis" plugin zorgde ervoor dat één op de twintig niet-ingelogde bezoekers aan de betreffende website een paginagrote advertentie voorgeschoteld kregen, die vervolgens moeilijk te sluiten was. Omdat de eigenaar van het systeem doorgaans ingelogd zal zijn, en de kans anders slechts 1/20 is dat een advertentie vertoond wordt, zal hij of zij dit niet snel doorhebben.

Veilig plugins downloaden en gebruiken

Zoals van het WordPress-systeem — evenals alle andere cms-en — niet gezegd kan worden dat het volledig waterdicht is, geldt dat ook voor de meeste plugins, zowel gratis als commercieel. Het opvolgen van onderstaande tips kan de kans op een gecompromitteerd systeem echter aanzienlijk verkleinen.

Elk cms heeft zo haar voor- en nadelen. WordPress is met recht populair, maar trekt als gevolg daarvan ook veel kwaadwillenden die van die populariteit misbruik willen maken. Wil je eens een ander cms proberen, bekijk dan het overzicht van 50 alternatieven voor WordPress, Joomla en Drupal.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Reacties worden direct gepubliceerd. We vertrouwen er dan ook op dat je reactie relevant is, geen reclame-uitingen bevat, en de algemeen geldende fatsoensregels niet overschrijdt. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Verzenden
RSS feed
Over deze blog

Op dit weblog schrijven we regelmatig over nieuws en trends rondom (web)hosting, website-ontwikkeling en technologie.

Archief
Bijdrage leveren?

We verwelkomen bijdragen van gast-auteurs. Heb je een voorstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.