Nominet maakt registratie .uk-domeinnamen mogelijk

12 juni, 2014 (16:13)
Rob (Hosting in Nederland)
0 reacties

Nominet UK, de organisatie die het Britse .uk-domein beheert, en voorheen alleen registratie onder tweedeleveldomeinen als .co.uk en .org.uk toestond, heeft dinsdag het topleveldomein .uk vrijgegeven. Wie reeds eigenaar is van een tweedeleveldomeinnaam, krijgt vijf jaar de tijd om de .uk-variant te claimen.

Nominet UK

De .uk-extensie zal de bestaande tweedeleveldomeinen, waarvan er ruim tien miljoen geregistreerd zijn, niet gaan vervangen. Een stormloop op de nieuwe extensie zal ook niet plaatsvinden, omdat de eigenaren van de equivalente tweedeleveldomeinen allereerst het recht hebben om de .uk-variant te registreren.

Pas na 10 juni 2019 wordt deze bescherming opgeheven, en kan iedereen een beschikbare .uk-domeinnaam registeren, ongeacht de beschikbaarheid van de naam met .co.uk, .org.uk, .me.uk, .net.uk, .ltd.uk of .plc.uk.

Wanneer zowel de eigenaar van een .co.uk-naam als die van een andere tweedeleveldomein een claim legt op een .uk-domeinnaam, krijgt de eigenaar van de .co.uk-naam voorrang. Hiertoe is besloten omdat .co.uk met 97% van de registraties verreweg de populairste extensie is, en voor de minste verwarring zal zorgen.

Het .uk-domein werd reeds gebruikt voor overheidsdoeleinden, zoals de domeinnamen police.uk en mod.uk (Ministry of Defence). In de eerste 24 uur na de lancering werden ruim 50.000 domeinnamen geregistreerd.

Zodra voldoende Nederlandse providers registratie van .uk-domeinnamen aanbieden, zal deze extensie ook aan ons overzicht van domeinextensies worden toegevoegd, en wordt het mogelijk om prijzen te vergelijken.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Reacties worden direct gepubliceerd. We vertrouwen er dan ook op dat je reactie relevant is, geen reclame-uitingen bevat, en de algemeen geldende fatsoensregels niet overschrijdt. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Verzenden
RSS feed
Over deze blog

Op dit weblog schrijven we regelmatig over nieuws en trends rondom (web)hosting, website-ontwikkeling en technologie.

Archief
Bijdrage leveren?

We verwelkomen bijdragen van gast-auteurs. Heb je een voorstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.