Hostdeal.eu failliet? Websites klanten offline, provider geeft niet thuis

6 mei, 2014 (20:35)
Rob (Hosting in Nederland)
3 reacties

Op sociale media is vanmiddag een opmerkelijke berichtenstroom op gang gekomen over Hostdeal.eu, een hostingprovider die officieel gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk, maar vooral in Nederland zaken doet. Diensten van de provider zijn grotendeels niet meer beschikbaar, via de helpdeskkanalen wordt niet gereageerd, en het bedrijf lijkt de eigen accounts op de sociale media zelfs volledig te hebben verwijderd.

Hostdeal logo

Uit berichten op de vanmiddag geopende Facebookgroep voor "mensen die problemen ondervinden met Hostdeal.eu", die inmiddels ruim 80 leden telt en snel groeit, blijkt dat Hostdeal.eu eerder op de dag via Twitter melding maakte van een storing in het "Duitse datacenter".

Hetzner, de Duitse hostingprovider waar de servers van Hostdeal.eu deels zijn ondergebracht, laat weten dat laatstgenoemde "een openstaande factuur [...] al een tijd niet heeft betaald", zo schrijft één van de leden van de Facebookgroep.

Update (woensdag, 11:55): Uit berichten op de Facebookgroep blijkt dat Hetzner bereid is om de servers tijdelijk, voor een periode van twee uur, online te brengen, zodat klanten van Hostdeal.eu bij hun gegevens kunnen komen. Dit zou gepland staan voor maandag 12 mei, 14:00. Klanten zijn nog in onderhandeling om dit korte tijdsbestek enigszins op te rekken.

Update (woensdag, 21:49): Hostdeal.eu heeft klanten vanavond via e-mail te kennen gegeven dat het inderdaad "onverhoopt in de financiële problemen is gekomen", en dat daarop besloten is "de Ltd op korte termijn te beëindigen". Het "bestuur" biedt klanten een "overstapaanbod" aan waarbij klanten "zorgeloos" en "met behoud van data" zouden kunnen overstappen naar "een 2-tal partijen", Simpel Domein en Webhostaanbieding.nl.

Beide "partijen" zijn in feite eigendom van Ping Groep Benelux, gevestigd in Ede. Zij zouden bereid zijn om klanten met een shared hosting- of resellerpakket te assisteren bij de verhuizing. Wie naar een andere hostingpartij wil overstappen, is op zichzelf aangewezen.

Klanten met een virtual private server (VPS) moeten eveneens "zelf zorg dragen voor verhuizing naar een partij naar keuze", zo schrijft Hostdeal.eu in de e-mail. "[H]et bestuur heeft toegezegd dat binnen korte tijd backups van alle VPS-en beschikbaar worden gesteld".

Of er kosten zijn verbonden aan een eventuele overstap, valt niet uit het bericht op te maken. Leden van de opgezette Facebookgroep, die inmiddels ruim 280 leden kent, reageren sceptisch op het aanbod, noemen het "chantage" of "oplichting", en beraden zich op actie.

Update (donderdag, 13:28): Het klantenpaneel van Hostdeal.eu is terug online. Naar verluidt kunnen klanten hier een hulpverzoek (ticket) indienen om een backup van hun gegevens aan te vragen. De melding omtrent de "oplichterspraktijken" is verwijderd.

Update (zondag 12 mei, 11:25): De servers van Hostdeal.eu zijn inmiddels allemaal offline. Ook de website van de voormalige hostingprovider, inclusief het klantenpaneel waar back-ups aangevraagd konden worden, is niet meer bereikbaar. Om die reden moeten klanten hun gegevens op de servers van Hostdeal.eu waarschijnlijk als verloren beschouwen.

Mogelijk faillissement en "oplichterspraktijken"

Dat suggereert dat Hostdeal.eu mogelijk op een faillisement afstevent, of reeds failliet is. De eigen bedrijfswebsite is nog in de lucht, maar het klantenpaneel is sinds vandaag vervangen door een pagina waarop het bedrijf beweert slachtoffer te zijn geworden van "een massa aan oplichterspraktijken" waarbij "[v]oor meer dan £1.500.000 aan gefraudeerde creditcardtransacties werden [...] teruggeropen [sic]".

De "Chamber of Commerce" zou daarop besloten hebben "om de site van Hostdeal tijdelijk op te schorten". Volgens het bericht zouden klanten hun domeinnamen gratis naar hostingprovider Versio kunnen verplaatsen. Alle domeinnamen zijn namelijk geregistreerd via AXC, de reseller-tak van Versio.

De helpdesk van Versio geeft aan hier niet van op de hoogte te zijn, maar dat het eventueel wel mogelijk is om een zogeheten "push"-verzoek aan te vragen, waarbij een domeinnaam van het ene account naar het andere binnen AXC kan worden verhuisd. Daar is echter wel toestemming van Hostdeal.eu voor nodig. Of het bedrijf thuis zal geven na ontvangst van een dergelijk verzoek, is nog niet duidelijk.

Ook schrijft Hostdeal.eu dat "[b]etalingen via iDEAL, Paypal,... gestorneerd [kunnen] worden." Van iDEAL-betalingen is echter algemeen bekend dat deze, in tegenstelling tot een automatische incasso, niet gestorneerd kunnen worden. Dat klanten geld terug kunnen krijgen, is gezien de situatie onwaarschijnlijk.

Hetzner "weigert Hostdeal.eu toegang"

Het gerucht gaat dat Hetzner besloten heeft om Hostdeal.eu "de toegang tot het datacenter [te weigeren]". Alle data op de servers zal "na 2 weken worden verwijderd". Klanten van Hostdeal.eu die gegevens op één van de servers in Duitsland hebben staan, lopen dus het risico deze voorgoed kwijt te raken, tenzij de rekening alsnog betaald wordt, of Hetzner coulance toont. Zij kan de data echter niet zomaar vrijgeven.

Hostdeal.eu maakt ook gebruik van servers ondergebracht bij het Franse bedrijf OVH. Vooralsnog lijken websites die daar gehost worden, gewoon bereikbaar te zijn, maar met het oog op de ontwikkelingen vrezen klanten dat dit van korte duur zal zijn, en raad men aan om gegevens waar mogelijk veilig te stellen.

Klanten komen zelf met oplossingen

In de Facebookgroep proberen zij intussen hun krachten te bundelen. Er is een inschrijfformulier opgesteld, waarmee klanten kunnen aangeven of zij willen bijdragen aan het betalen van de rekening bij Hetzner. Ook nemen ze contact op met de Duitse hostingprovider om zo aandacht te vragen voor hun penibele situatie.

Enkele beheerders van het Hostdeal Community Forum (ook offline) hebben inmiddels een Twitter-account (@HostDealWebcare) opgezet waar zij vragen beantwoorden. Zij hebben naar eigen zeggen contact gehad met de eigenaar van Hostdeal.eu, maar weten evenmin wat er momenteel precies gaande is.

Achtergrond Hostdeal.eu

Volgens het Britse Companies House, vergelijkbaar met de Nederlandse Kamer van Koophandel, staat Hostdeal.eu daar krap één jaar ingeschreven. Opvallend is dat men gebruik maakt van een virtueel adres.

Het adres waarmee het bij Companies House staat ingeschreven, behoort toe aan London Presence Ltd., dat voor ruim 20.000 bedrijven op eenzelfde adres post en telefoontjes afhandelt, en de post eventueel doorstuurt naar het werkelijke adres van de cliënt, dat zo voor de buitenwereld wordt afgeschermd.

In België heeft Hostdeal.eu een postbus, en staat het, net als in Nederland, niet als bedrijf geregistreerd.

Reacties (3)

7 mei, 2014, 17:23
Joep

Hetzner heeft inmiddels aangegeven dat klanten maandag om 14:00 Duitse tijd 2 uur toegang hebben tot de servers om data veilig te stellen.

23 februari, 2015, 13:21
Will

Ik ben op zoek naar de eigenaar van een website. Staat er op whois dat de eigenaar AXC is. Kan er alleen niets over vinden. Kwam toevallig dit bericht tegen. Misschien heeft het er dus iets mee te maken.

23 februari, 2015, 13:25
Rob

AXC is de naam van het reseller-programma van hostingprovider Versio. Andere bedrijven kunnen via dit programma zelf domeinregistratie aan hun klanten aanbieden, zonder dat de naam van Versio voor de klant zichtbaar wordt. Deze domeinnamen worden dan via Versio maar onder naam van "AXC" geregistreerd. Via welke reseller de betreffende domeinnaam geregistreerd is, valt helaas niet te achterhalen, maar via sidn.nl kun je wel de administratieve contactpersoon vinden.

Reageren

Reacties worden direct gepubliceerd. We vertrouwen er dan ook op dat je reactie relevant is, geen reclame-uitingen bevat, en de algemeen geldende fatsoensregels niet overschrijdt. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Verzenden
RSS feed
Over deze blog

Op dit weblog schrijven we regelmatig over nieuws en trends rondom (web)hosting, website-ontwikkeling en technologie.

Archief
Bijdrage leveren?

We verwelkomen bijdragen van gast-auteurs. Heb je een voorstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.