Gratis (stock)foto's downloaden voor je website

25 april, 2014 (19:10)
Rob (Hosting in Nederland)
3 reacties

Zien doet niet alleen geloven, maar ook beter begrijpen, blijkt uit vele wetenschappelijke onderzoeken. W. Howard Levie en Richard Lentz, twee experts op dit gebied, bekeken al in 1982 enkele tientallen verschillende studies naar het effect van afbeeldingen op het leesbegrip van groepen mensen, en kwamen tot de conclusie dat afbeeldingen het onthouden en begrijpen van teksten inderdaad kunnen bevorderen.

Om een positief effect te hebben op het begrip van lezers, moet een afbeelding wel inhoudelijk relevant zijn. Zo kan een illustratie, zoals een diagram of grafiek, worden ingezet om een ingewikkeld concept of een verzameling gegevens op eenvoudigere wijze visualiseren. Maar ook foto's, bijvoorbeeld van een evenement of een persoon, kunnen het effect van een tekst doen versterken.

Beperkt gerelateerde of puur decoratieve afbeeldingen kunnen daarentegen de aandacht onnodig afleiden, en het leesbegrip zo doen afnemen. Het verdient dan ook de aanbeveling om alleen een visueel element aan je teksten toe te voegen als deze werkelijk iets toevoegt. Maar hoe kom je überhaupt aan afbeeldingen?

(Royalty-Free) Stock Images

Wil je een artikel of blogbericht door middel van één of meerdere afbeeldingen verduidelijken en kleur geven, dan kun je die natuurlijk zelf maken, maar je hebt tegenwoordig ook voldoende middelen om relevante foto's en illustraties van het internet te plukken. Het gros van deze afbeeldingen is echter door het auteursrecht beschermd, en mag je daarom niet zomaar gebruiken.

Wie niet de portomonnee wil of kan opentrekken om dure licenties voor afbeeldingen (ook wel stock images genoemd) aan te schaffen, kan gelukkig terugvallen op een groot aanbod van illustraties, foto's en zelfs video's die door de auteurs gratis beschikbaar worden gesteld.

Veel van deze gratis afbeeldingen worden verzameld in, en ingezonden naar verschillende online databases, die vaak eenvoudig doorzoekbaar zijn zodat je zonder alteveel moeite relevante afbeeldingen voor je website kunt vinden. Meestal hoef je je enkel even te registreren voordat je bestanden kunt downloaden.

Hieronder vind je een zestiental websites met grote collecties van gratis te downloaden afbeeldingen.

16 websites met gratis foto's, illustraties en andere afbeeldingen

FreeRange stelt gebruikers in staat om hun zelfgemaakte foto's op de website te publiceren, maar biedt ook zo'n tweeduizend inhouse afbeeldingen aan die door Freerange Stock zijn gemaakt. Registratie is vereist.

Het Open Photo Project is in 1998 gestart als platform waar fotografen hun foto's aan kunnen bieden met een Creative Commons-licentie. Afbeeldingen zijn doorzoekbaar en in categorieën verdeeld.

FreeImages werd bekend onder de oude naam, stck.xchng, maar is hernoemd na de overname door Getty Images. Het aanbod is sindsdien ook aangepast, maar de site biedt alsnog vele duizenden bruikbare plaatjes.

FreeDigitalPhotos.net biedt een groot aantal foto's aan die volledig gratis op websites, in boeken en andere media gebruikt kunnen worden, zolang je de naam van de auteur in de bronvermelding noemt.

Het Amerikaanse Library of Congress heeft een enorm archief aan foto's en andere afbeeldingen gedigitaliseerd, gecategoriseerd en gratis online beschikbaar gesteld. Voornamelijk uit de eigen cultuur.

StockVault laat fotografen en ontwerpers hun werk publiekelijk delen. Alle afbeeldingen, waaronder niet alleen foto's maar ook illustraties en patronen, kunnen gratis gebruikt worden in niet-commerciële producten.

Wikimedia Commons is de naam van de databank waarin alle verschillende mediabestanden die op Wikipedia gebruikt worden zijn opgenomen. Afbeeldingen mogen doorgaans vrijelijk hergebruikt worden.

Flickr is een website waar gebruikers zelfgemaakte foto's kunnen verzamelen en publiceren. Een deel hiervan wordt gedeeld onder een Creative Commons-licentie, en is eenvoudig doorzoekbaar.

morgueFile bestaat sinds 1996 en heeft sindsdien een verzameling opgebouwd van ruim 300.000 digitale foto's die gratis en doorgaans zonder restricties gebruikt kunnen worden, alsof je ze zelf geschoten had.

Pixel Perfect Digital biedt duizenden foto's, achtergronden, patronen en texturen aan onder een CC-BY-licentie. Dat houdt in dat je ze gratis mag gebruiken zolang je de naam van de website vermeldt.

NASA, het bekende ruimteagentschap van de Verenigde Staten, stelt een schat aan afbeeldingen op het gebied van ruimtevaart en luchtvaart gratis op haar website beschikbaar.

Everystockphoto stelt je in staat om verschillende online verzamelingen van foto's, waaronder enkele van de hier genoemde, door middel van een enkele zoekopdracht tegelijkertijd te raadplegen.

RGBstock.nl biedt ruim 89.000 gratis stock foto's, illustraties, achtergronden en wallpapers van hoge kwaliteit aan voor persoonlijk en commercieel gebruik. Registratie is vereist om te kunnen downloaden.

Unprofound is een initiatief zonder winstoogmerk, en bestaat uit een verzameling foto's die in het publiek domein zijn vrijgegeven, en derhalve voor alle doeleinden gebruikt mogen worden.

Image*After is een archief van ruim 28.000 afbeeldingen en patronen voor persoonlijk en commercieel gebruik. Je kunt de verzameling doorzoeken of op categorie doorbladeren.

PD Photo is een databank van duizenden foto's, voor het gemak in categorieën verdeeld, die vrij gebruikt mogen worden. Bronvermelding wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht.

Reacties (3)

11 augustus, 2014, 14:21

Mooi overzicht. We hebben op http://friswebdesign.nl/gratis-stockfotos-voor-je-website/ nog een aantal leuke aanvullende bronnen staan, daarbij hebben we vooral gezocht naar stockfoto's die niet 'cliche-Amerikaans' aandoen. Leuke aanvulling denk ik.

7 januari, 2023, 12:55

24 maart, 2024, 10:32

This post resonated with me on a personal level, as I've encountered similar challenges in my journey. Your candid reflections are appreciated.

Reageren

Reacties worden direct gepubliceerd. We vertrouwen er dan ook op dat je reactie relevant is, geen reclame-uitingen bevat, en de algemeen geldende fatsoensregels niet overschrijdt. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Verzenden
RSS feed
Over deze blog

Op dit weblog schrijven we regelmatig over nieuws en trends rondom (web)hosting, website-ontwikkeling en technologie.

Archief
Bijdrage leveren?

We verwelkomen bijdragen van gast-auteurs. Heb je een voorstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.