België wereldwijd koploper in IPv6-adoptie, Nederland blijft buiten top 10

26 juni, 2014 (20:36)
Rob (Hosting in Nederland)
0 reacties

Het gebruik van IPv6 neemt wereldwijd gestaag toe, met name dankzij de groei in Europa, Noord-Amerika en Azië. Opvallend is dat België de lijst van landen met het meeste IPv6-verkeer aanvoert, gevolgd door Zwitserland, Duitsland en Luxemburg. Nederland is daarentegen niet in de top 10 terug te vinden, en lijkt daarmee flink achter te lopen op andere Europese landen.

De gegevens komen uit een kwartaalrapport (PDF) van Akamai, 's werelds grootste content delivery network (CDN). Het bedrijf analyseert het volume van verkeer dat via IPv6 verloopt, evenals de internetsnelheid van eindgebruikers en de oorsprong van internetverkeer dat samenhangt met cyberaanvallen.

België op voorsprong

De wereldwijde koploperspositie heeft België met name te danken aan de tijdige IPv6-adoptie van twee van de grootste internetproviders van het land, Belgacom en Telenet. Laatstgenoemde activeerde IPv6 in het eerste kwartaal van dit jaar, met een stijging in IPv6-verkeer van 198% ten gevolg.

Ook Duitsland en Noorwegen zagen een stevige toename, van respectievelijk 33 en 56 procent. Buiten Europa zijn de Verenigde Staten koploper op IPv6-gebied, met een aandeel van 6,2%, op de voet gevolgd door Peru.

IPv6 in Nederland

Nederlandse internetproviders zeggen met de implementatie van IPv6 bezig te zijn, maar tot nu toe heeft alleen XS4ALL het – vier jaar geleden al – voor haar klanten geactiveerd. De grootste kabelaars van ons land, Ziggo en UPC, hebben de uitrol al meerdere malen uitgesteld, tot teleurstelling van veel gebruikers.

Volgens vergelijkbare statistieken van Google heeft Nederland momenteel een IPv6-adoptie van 1,67%.

Wat is IPv6?

IPv6 is versie 6 van het Internet Protocol (IP), dat ieder apparaat met een internetverbinding van een IP-adres voorziet, waarmee het vervolgens kan communiceren met andere apparaten. Het protocol was aan vernieuwing toe omdat omdat versie 4 (IPv4) 'slechts' ruimte biedt voor ongeveer 3,7 miljard IP-adressen, een voorraad die dankzij de enorme groei van het internet vrijwel uitgeput is.

Van IPv6-adressen zijn er praktisch oneindig veel beschikbaar, maar alleen als de internetverbindingen van eindgebruikers ondersteuning bieden, kan het protocol breed worden toegepast.

In de hostingsector is het groeiend tekort aan IPv4-adressen een groot obstakel. Vrijwel elke server moet immers over een publiek IP-adres beschikken. Als het IP-adressenbestand van een hostingprovider uitgeput raakt, moet het klanten afwijzen of IP-adressen (duur) inkopen bij andere providers.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Reacties worden direct gepubliceerd. We vertrouwen er dan ook op dat je reactie relevant is, geen reclame-uitingen bevat, en de algemeen geldende fatsoensregels niet overschrijdt. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Verzenden
RSS feed
Over deze blog

Op dit weblog schrijven we regelmatig over nieuws en trends rondom (web)hosting, website-ontwikkeling en technologie.

Archief
Bijdrage leveren?

We verwelkomen bijdragen van gast-auteurs. Heb je een voorstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.