Wat is een SSD?

6 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
VPS, Servers, SSD, Opslag

SSD staat voor Solid State Drive, een apparaat voor gegevensopslag waar geen bewegende onderdelen bij zijn betrokken. Een traditionele harde schijf (HDD) bevat letterlijk een ronddraaiende schijf, met een mechanische arm die naar gegevens zoekt. Een SSD maakt in plaats daarvan gebruik van chips, ook wel flash-geheugen genoemd, wat ook in USB-sticks wordt toegepast. Hiermee is een SSD stiller, sneller en resistenter tegen schokken dan een HDD.

Vooral de snelheid van een SSD ten opzichte van een HDD maakt dat dit type 'schijf' steeds vaker wordt ingezet, zowel in consumentenapparaten als in (web)servers. In serversystemen is de (traditionele) harde schijf nog vaak een beperkende prestatiefactor, die door het gebruik van een SSD kan worden verkleind. De productie van een SSD is echter kostbaarder, en per gigabyte schijfruimte is een SSD ten opzichte van een HDD dan ook nog relatief duur.

SSD's worden ook wel ingezet als cache voor een HDD met een vaak grotere capaciteit. Een SSD van slechts 32 GB kan een systeem met een HDD van bijvoorbeeld 1000 GB doen versnellen, door veelgebruikte bestanden tijdelijk naar de SSD te kopiƫren, zodat ze bij een volgend verzoek sneller kunnen worden geladen. Ook schrijfopdrachten kunnen worden versneld, door bestanden eerst op de SSD te plaatsen, en pas later naar de HDD te kopiƫren.

De snelheid waarmee opslagmedia zoals SSD's gegevens kunnen uitlezen en wegschrijven wordt doorgaans uitgedrukt in IOPS.