Wat zijn nameservers?

Vragen & antwoorden
Webhosting, DNS

Nameservers zijn servers die in het Domain Name System (DNS) als een soort telefoongids dienen: ze bevatten informatie die nodig is voor de vertaling van domeinnamen naar IP-adressen. Met behulp van het DNS-protocol kunnen andere apparaten op het internet deze gegevens bij een nameserver opvragen.

Elke domeinnaam dient gekoppeld te zijn aan tenminste twee nameservers die de meest actuele DNS-gegevens over dat domein bevatten. Vaak zijn dit de nameservers van de hostingprovider of registrar, maar het is ook mogelijk om zelf nameservers op te zetten. De namen en IP-adressen van deze nameservers worden vastgelegd in de zogeheten root-servers van de organisatie die de betreffende domeinextensie beheert, zoals SIDN voor .nl.

DNS is in feite een wereldwijd netwerk van vele DNS-servers die informatie uitwisselen, en tijdelijk opslaan om bij een volgend verzoek sneller te kunnen reageren (caching). Dat betekent dat de autoritatieve nameservers in een bepaald tijdsbestek niet bij elk verzoek opnieuw bevraagd hoeven te worden. Heeft een DNS-server zelf geen gegevens over een domeinnaam, dan zal het deze via tussenliggende nameservers alsnog proberen te achterhalen.

In de autoritatieve nameservers die aan een domeinnaam zijn gekoppeld, worden onder meer de IP-adressen van (sub)domeinnamen (via A-, AAAA- en/of CNAME-records), SPF-records, en de serveradressen van mailservers vastgelegd.