Wat zijn backups?

6 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting, Servers, Backups

Backup is het Engelse, maar ook in het Nederlands veelgebruikte woord voor een reservekopie. Dit is een kopie die van gegevens wordt gemaakt voor het geval het origineel verloren of beschadigd raakt. Backup kan zowel verwijzen naar de procedure ('backup instellen') als de reservekopie ('een backup').

Omdat gegevens veranderen, wordt een backup vaak met regelmatig en geautomatiseerd uitgevoerd. Een backup kan bestaan uit alle gegevens van een computersysteem, zoals de volledige harde schijf, of een selectie daarvan, zoals alleen de persoonlijke documenten van een gebruiker.

In de context van (web)hosting hebben backups eenzelfde functie. De procedure kan hierbij, afhankelijk van het type hosting en de bijbehorende dienstverlening, door de hostingprovider en/of de klant zelf worden uitgevoerd. Vaak maakt een provider automatisch en regelmatig backups van een gedeeld (shared) hostingplatform, maar kunnen klanten zelf ook vanuit een controlepaneel backups aanmaken.

Bij virtual private servers en dedicated servers zitten backups doorgaans niet inbegrepen, en is de klant hier zelf voor verantwoordelijk, tenzij ze onderdeel zijn van een managed hosting-dienst. Sommige providers bieden echter tegen een bepaald tarief wel een (managed) backup-dienst aan.

Snapshots zijn een alternatief voor reguliere backups waarbij een volledige momentopname van een systeem wordt genomen.