Wat zijn access en error logs?

4 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting, Servers, Logbestanden

Access en error logs zijn tekstbestanden waarin een webserver gegevens opslaat over ieder verzoek dat het ontvangt. De access log bevat alle verzoeken voor toegang tot een bestand op de server, en de error log de verzoeken waarbij een fout is opgetreden, zoals een pagina die niet gevonden kon worden.

Door al deze gegevens op te slaan, kan met behulp van de logbestanden een beeld gevormd worden van onder meer de bezoekersaantallen van een website, veelvoorkomende problemen, en het totale verbruik aan dataverkeer. Ook is zo te achterhalen welk IP-adres achter het verzoek zat, en welke combinatie van besturingssysteem en web browser gebruikt werd. Elk verzoek komt op een nieuwe regel, en ziet er ongeveer als volgt uit:

83.83.121.59 - - [04/Aug/2014:10:38:29 +0200] "GET /help/vragen/wat-zijn-access-error-logs-128 HTTP/1.1" 200 1914 "-" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/36.0.1985.125 Safari/537.36"

De logbestanden registreren niet alleen verzoeken voor webpagina's, maar ook voor individuele bestanden, zoals afbeeldingen, die via een webpagina worden ingeladen, of bijvoorbeeld het robots.txt-bestand dat door zoekrobots wordt opgevraagd. Een enkel verzoek wordt ook wel een hit genoemd.