Wat is webhosting?

27 juni, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting

Webhosting, een afkorting van website hosting, is een dienst die het voor zowel bedrijven als particulieren mogelijk maakt om op relatief eenvoudige wijze websites op het internet te publiceren. Meestal wordt webhosting door hostingproviders in pakketvorm aangeboden, waarbij tegen een abonnementstarief een bepaalde hoeveelheid schijfruimte, dataverkeer, e-mailadressen en andere faciliteiten kan worden afgenomen.

De hostingprovider, die als het ware de gastheer (host) van de website wordt, draagt zorg voor de beschikbaarheid van het platform waarop de bestanden van een website geplaatst kunnen worden. Doorgaans heeft een provider één of meerdere computersystemen (servers) ondergebracht in een datacenter, waar zij de beschikking heeft over snelle internetverbindingen en een redundante stroomvoorziening, zodat de diensten zoveel mogelijk beschikbaar blijven. Op één krachtige server kunnen vaak honderden websites actief zijn, waardoor de diensten voor een lage prijs kunnen worden aangeboden.

Ook kan de provider zorgen voor de registratie van een domeinnaam, evenals de benodigde koppeling met het bijbehorende webhostingpakket. Andere faciliteiten die vaak bijgeleverd kunnen worden zijn bijvoorbeeld e-mailadressen, webmail-toegang, (MySQL-)databases en automatische back-ups.

Via een controlepaneel en/of een FTP-server kunnen alle bij de website behorende bestanden en gegevens geüpload en bewerkt worden.