Wat is schijfruimte?

2 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting, E mail, VPS

Schijfruimte is de hoeveelheid informatie die op een gegevensdrager van een systeem, zoals een server, laptop of smartphone, opgeslagen kan worden, uitgedrukt in bytes, of een veelvoud daarvan, zoals kilobytes (KB, 1.000 bytes), megabytes (MB, 1.000 KB) of gigabytes (GB, 1000 MB).

Bij verschillende hostingdiensten, waaronder webhosting, e-mail hosting en virtual private servers (VPS), wordt aan elke klant tegen een bepaald abonnementstarief een deel van de totale beschikbare schijfruimte van een server toegekend. Deze ruimte kan naar wens gebruikt worden voor de opslag van allerlei gegevens, zoals webpagina's, afbeeldingen, videobestanden en e-mailberichten, tot het maximum van de toegekende ruimte is bereikt.

Wanneer er bij web- of e-mailhosting gesproken wordt van een 'onbeperkte' hoeveelheid schijfruimte, is in de regel een fair use policy (fup) van kracht.