Wat is SATA?

16 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Servers, SSD, SATA, Opslag

SATA, ofwel Serial ATA, is een zogeheten computerbus waarmee opslagapparaten zoals harde schijven (HDD, SSD) en optische drives (CD/DVD/BluRay) aan een computersysteem gekoppeld kunnen worden, en onderling gegevens kunnen uitwisselen. SATA volgde in 2003 het oudere Parellel ATA (PATA) op.

De SATA-interface heeft sindsdien meerdere revisies ondergaan. Waar versie 1.0 (SATA-I) een maximumsnelheid bood van 1.5 Gbit/s (150 MB/s), vallen met de opvolgers 2.0 (SATA-II) en 3.0 (SATA-III) snelheden van respectievelijk 3 Gbit/s (300 MB/s) en 6 Gbit/s (600 MB/s) te behalen. Waar de meeste traditionele harde schijven voldoende hebben aan een SATA-II interface, geldt voor de nieuwere Solid State Drives (SSD), die met veel hogere snelheden gegevens kunnen uitlezen en wegschrijven, dat alleen met een SATA-III-interface of nieuwer de volledige snelheid van de schijf kan worden benut.

De verschillende SATA-revisies zijn onderling compatibel, wat wil zeggen dat ze door elkaar gebruikt kunnen worden, maar de snelheid van de verbinding wordt bepaald door de langzaamste schakel: een SATA-III-apparaat dat aangesloten wordt op een SATA-I-interface, zal daarom geen hogere snelheid kunnen behalen dan 1.5 Gbit/s. Hetzelfde geldt voor een SATA-I-apparaat op een SATA-III-interface.

Alternatieven voor de SATA-bus zijn onder meer SAS, SCSI en Fibre Channel. Een graadmeter voor de snelheid van opslagmedia is IOPS.