Wat is RAID?

30 juni, 2014
Vragen & antwoorden
Hardware, RAID

RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks, een virtualisatietechnologie voor dataopslag die het mogelijk maakt om meerdere harde schijven in één logische eenheid (station) te bundelen, met als doel het behalen van hogere prestaties en/of een betere beveiliging tegen dataverlies.

Waar een harde schijf gewoonlijk los van eventuele andere schijven gebruikt wordt, kunnen gegevens met behulp van een RAID-opstelling over meerdere harde schijven worden weggeschreven. Bij opsplitsing van deze gegevens kan dit een snelheidswinst opleveren, omdat het systeem vanaf meerdere schijven tegelijkertijd data kan uitlezen. In plaats van opsplitsing kan gekozen worden voor redundantie: gegevens worden dan in hun volledigheid op meerdere schijven opgeslagen, waardoor er als het ware reservekopieën ontstaan. Deze technieken kunnen echter ook gecombineerd worden.

RAID is ontstaan in een periode waarin harde schijven goedkoop maar ook onbetrouwbaar waren. Het uitvallen van een harde schijf betekende direct het verlies van gegevens. Om dit te voorkomen, bedacht men een techniek waarbij het computersysteem bij een defect in één schijf eenvoudig kan terugvallen op een andere schijf die dezelfde data bevat. Tegenwoordig zijn schijven betrouwbaarder, en wordt RAID vooral toegepast in serversystemen, zoals in host-machines voor virtual private servers (VPS), waarbij zowel hoge schijfprestaties als het voorkomen van dataverlies van groot belang is.

Harde schijven kunnen met behulp van hardware of software in een RAID-groep worden geplaatst. Een hardware-oplossing geniet hierbij meestal de voorkeur, omdat een RAID-controller zelf een processor aan boord heeft om de benodigde berekeningen uit te voeren, terwijl software RAID gebruik maakt van de systeemprocessor. Software RAID is goedkoper om te implementeren, maar hardware RAID levert doorgaans betere prestaties.

De opstelling wordt uitgedrukt in "RAID" plus een cijfer, en noemt men het RAID level. Veelvoorkomende opstellingen zijn RAID0, waarbij alle gegevens worden opgesplitst, RAID1 waarbij ze worden gedupliceerd, en RAID10 (of RAID1+0) waarbij RAID1 en RAID0 gecombineerd worden.