Wat is private networking?

3 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
VPS, Servers, Netwerken

Private networking staat voor de (mogelijkheid tot) onderlinge communicatie tussen apparaten die zich in eenzelfde privé-netwerk bevinden. Door gegevens niet via het internet maar een lokaal netwerk uit te wisselen, kan een hogere snelheid worden behaald, en op kosten voor dataverkeer worden bespaard.

Een privé-netwerk ontstaat door meerdere apparaten met behulp van een router aan elkaar te koppelen. Elk apparaat dat draadloos, virtueel of met een netwerkkabel aan deze router is verbonden, is in staat om via die netwerkverbinding met alle andere aangesloten apparaten te communiceren, mits zij daar voor open staan. Omdat de afstand tussen de apparaten en de router klein is, kunnen datapakketten razendsnel over en weer worden gestuurd.

Dankzij de lage 'reistijd' (latency) van gegevens, is private networking een zeer geschikte methode om apparaten, zoals (web)servers, samen te laten werken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het ene systeem als webserver te laten functioneren, en het andere als database- of backup-server, of een load balancer voor twee of meerdere servers in het netwerk te plaatsen, zodat de totale systeembelasting evenredig kan worden verdeeld.