Wat is PageSpeed?

22 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Nginx, Apache, PageSpeed

PageSpeed is een open source module voor de webservers Apache (HTTPD) en nginx, waarmee de laadtijd van webpagina's automatisch geoptimaliseerd kan worden aan de hand van een aantal best practices (bewezen technieken). De module is onderdeel van het Make the Web Faster-initiatief van Google.

Nadat het geïnstalleerd is, zal de PageSpeed-module ervoor zorgen dat ieder onderdeel van een webpagina, zoals de HTML, CSS-stylesheets, afbeeldingen en JavaScript-code, met behulp van ruim 40 te configureren filters geoptimaliseerd wordt, alvorens het naar de bezoeker wordt verzonden. Zo kan de website versneld worden zonder dat de beheerder handmatig aanpassingen hoeft door te voeren.

Enkele optimalisatietechnieken die PageSpeed toepast zijn het verkleinen van afbeeldingen door onnodige meta-informatie (dynamisch) te verwijderen, het instellen van caching-headers, en het verkleinen (minifying), inbedden of combineren van CSS- en JavaScript-bestanden.