Wat is open source?

1 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting, Software

Open source (letterlijk: open bron) is een productiemodel waarbij het ontwerp, de (door)ontwikkeling en distributie van een product voor iedereen vrij toegankelijk is. Met "open source" wordt veelal verwezen naar computersoftware waarvan de broncode voor eenieder beschikbaar is om in te zien, te gebruiken, en eventueel te verbeteren. De ontwikkeling van dergelijke software vindt vaak plaats in een samenwerkingsverband van ontwikkelaars.

In tegenstelling tot commerciƫle software, wordt open source software in de regel niet gecentraliseerd (binnen een bedrijf) ontwikkeld, maar kunnen de ontwikkelaars over de hele wereld verspreid zijn. Zij zijn vaak ook eindgebruikers van de software, en werken vrijwillig aan de verbetering ervan.

Open source software is niet alleen populair vanwege dit openbare model, maar vooral ook omdat het vaak gratis te gebruiken is. Met name in hostingomgevingen kan dit kostenbesparend werken: een server met een open source Linux-distributie als besturingssysteem is immers goedkoper dan een server die draait op het Microsoft Windows Server-systeem, waar een licentie voor aangeschaft dient te worden.

Enkele voorbeelden van open source software zijn, naast Linux, de web-browsers Chromium en Firefox, webservers Apache en nginx, het databasemanagementsysteem MySQL, de populaire scriptingtaal PHP, en contentmanagementsystemen zoals WordPress, Joomla! en Drupal.