Wat is managed hosting?

1 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting, VPS, Servers

Managed hosting is een vorm van (web)hosting waarbij het onderhoud van een server, zoals een VPS of dedicated server, en de daarop geïnstalleerde software door de provider wordt verzorgd, waardoor de klant geen tijd hoeft te besteden aan, en geen technische kennis nodig heeft voor systeembeheer.

Bij het beheer van de hostingomgeving zijn, naast het onderhoud van de hardware, het besturingssyteem en andere systeemsoftware, vaak backups en monitoring inbegrepen, maar de precieze samenstelling van de dienst verschilt per provider. De klant krijgt vaak, maar niet in alle gevallen, toegang tot de server, bijvoorbeeld via SSH, maar gebruikt bij voorkeur een controlepaneel om eventuele wijzigingen in het systeem door te voeren.

Waar sommige providers exclusief managed hosting aanbieden, is het bij anderen een optionele dienst die aan een product kan worden toegevoegd. Managed hosting is vanzelfsprekend duurder dan unmanaged hosting. De prijs daarvan moet worden afgewogen tegen de kosten van eigen beheer.