Wat is localhost?

22 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Netwerken

Localhost is een benaming voor "deze computer", of letterlijk: de lokale host. Deze hostnaam is gekoppeld aan de loopback netwerkinterface, die het mogelijk maakt om vanaf het systeem toegang te krijgen tot netwerkdiensten op datzelfde systeem (vandaar: lokaal) zonder dat daar feitelijk een netwerkverbinding voor nodig is of gebruikt wordt. Zoals je via een host- of domeinnaam verbinding kunt maken met een andere server, kun je dus via "localhost" of het bijbehorende IP-adres 127.0.0.1 (IPv4) of ::1 (IPv6) een 'verbinding' met de eigen computer nabootsen.

De naam "lokalhost" is in feite en alias voor het (lokale) IP-adres. Dit alias wordt vastgelegd in een hosts-bestand, en is eventueel aan te passen. Op Linux en Mac OS X-systemen bevindt dit bestand zich meestal op de locatie /etc/hosts, en bij Windows in de map Windows\System32\Drivers\etc.

Het localhost-mechanisme wordt wel gebruikt om de netwerkdiensten van een lokaal systeem te testen of gebruiken, zoals een webserver.