Wat is Linux?

31 juli, 2014
Vragen & antwoorden
VPS, Servers, Linux

Linux is een gratis en open-source besturingssysteem dat vanwege de relatieve stabiliteit, het lichtgewicht en de veiligheid veelal ingezet wordt op serversystemen, maar tevens een grafische schil kan bieden voor gebruiksvriendelijke toepassingen op onder meer desktop- en laptopcomputers.

De peiler van dit systeem is de Linux kernel, waarvan de eerste versie in 1991 door Linus Torvalds werd uitgebracht. Deze kernel vormt de basis voor verschillende Linux-distributies, verpakkingen van Linux die allen eigen doelen en filosofieën hebben, bijvoorbeeld over het belang van stabiliteit boven de implementatie van de allernieuwste technologieën, of juist andersom. Enkele voorbeelden van populaire distributies zijn Ubuntu, Debian en Fedora.

Zonder een grafische schil, die op serversystemen standaard is uitgeschakeld omdat het tot een onnodige belasting van de systeembronnen zou leiden, is voor de configuratie en het gebruik van een Linux-distributie enige kennis van commandoregels vereist. Deze regels, die via de command-line interface (CLI) worden ingevoerd, zijn grotendeels identiek onder de verschillende distributies. Wel heeft de ene distributie andere software standaard voorgeïnstalleerd dan de andere, bijvoorbeeld voor het installeren, updaten en verwijderen van software (de package managers, bv. YUM op Fedora en APT op Ubuntu).

Bovenop een (minimale) installatie van een Linux-distributie wordt voor (web)serverdoeleinden vaak een zogeheten "stack" geïnstalleerd, een stapel van software die met elkaar de basisbenodigheden bieden voor bijvoorbeeld het serveren van dynamische websites. Veruit de populairste is de LAMP-stack, waarbij de afkorting staat voor een combinatie van Linux, Apache (webserver), MySQL (database) en PHP (scriptingtaal).

Veel hostingproviders bieden controlepanelen aan, die een grafische gebruikersomgeving bieden voor het configureren van dergelijke webserversoftware.