Wat is KVM?

8 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
VPS, Servers, Colocatie, KVM

KVM staat voor de combinatie van Keyboard, Video en Mouse, oftewel een toetsenbord, videobeeld en computermuis. Het kan simpelweg de combinatie van deze in- en uitvoerapparaten aanduiden, maar ook gespecialiseerde hardware die ze alledrie in één apparaat combineert, bijvoorbeeld om communicatie mogelijk te maken met een computersysteem dat hier zelf niet over beschikt, zoals een (web)server in een server rack.

Veel datacenters bieden klanten de mogelijkheid om gebruik te maken van zogeheten crash carts, karren met een KVM-opstelling die gebruikt kunnen worden om storingen in servers en netwerkapparatuur te verhelpen wanneer dit niet mogelijk is via bijvoorbeeld SSH of een remote console.

Tevens is KVM een afkorting van Kernel-based Virtual Machine, een virtualisatietechniek (hypervisor) voor het creëren van virtuele machines, zoals een VPS.