Wat is hyperthreading?

30 juni, 2014
Vragen & antwoorden
Hardware, Processor

Hyperthreading is een technologie waarover sommige Intel-processoren beschikken en waarmee de parallellisatie van rekentaken kan worden verhoogd. Elke kern waarover een processor beschikt kan normaliter slechts één taak tegelijkertijd verwerken. Het doel van hyperthreading is dat een fysieke kern wordt opgedeeld in twee virtuele kernen, zodat het rekenwerk hierover verdeeld kan worden, en de kans op verstopping (rijvorming) verkleind wordt.

Mits het ondersteuning biedt, zal het besturingssysteem bijvoorbeeld een tweekernige processor met Hyper-Threading Technology (HTT) als een processor met vier kernen (eigenlijk: threads) herkennen en gebruiken. Volgens Intel zou een processor op deze manier tot wel 30% sneller kunnen werken.

De technologie werd in eerste instantie voornamelijk toegepast in Xeon-processoren, die veelal in serversystemen geïmplementeerd worden, maar ook veel processoren uit series die op de consumentenmarkt gericht zijn, zoals de Atom- en Core 'i'-series, beschikken hier tegenwoordig over.