Wat is een VPS?

27 juni, 2014
Vragen & antwoorden
VPS, Servers

Een Virtual Private Server (VPS) is een virtueel computersysteem dat verbonden is met het internet en tegen een abonnementstarief als dienst wordt aangeboden door een hostingprovider. "Virtueel" wil zeggen dat het een nabootsing is van een fysiek computersysteem. Deze virtualisatie vindt plaats met behulp van speciale software, die het mogelijk maakt om meerdere virtuele systemen op één fysiek systeem (een server) onder te brengen.

Elke virtuele server krijgt een bepaalde hoeveelheid systeembronnen toegewezen, zoals computergeheugen, rekenkracht en schijfruimte, en bevat een besturingssysteem dat onafhankelijk van eventuele andere virtuele systemen op dezelfde fysieke machine functioneert (vandaar "private" genaamd).

De gebruikte virtualisatiesoftware wordt ook wel de hypervisor genoemd. Deze software vormt als het ware een schil om de virtuele servers, en draagt zorg voor de verdeling van de beschikbare systeembronnen. Voorbeelden van hypervisors zijn KVM, Xen, VMWare, Virtuozzo, Hyper-V en OpenVZ.

Functioneel gezien is een virtuele server vrijwel identiek aan een dedicated server, al zijn de prestaties van een dedicated server doorgaans beter voorspelbaar. Afhankelijk van de gebruikte virtualisatiesoftware, de beschikbare systeembronnen en de drukte op de fysieke machine, kunnen virtuele servers elkaars prestaties namelijk nadelig beïnvloeden. Vaak zijn bronnen als het geheugen (RAM), de processorkracht (CPU) en hoeveelheid schijfruimte gegarandeerd, maar kunnen drukke naburige servers wel van invloed zijn op bijvoorbeeld de schijfprestaties (het aantal IOPS) en de netwerksnelheid.

Voordelen van virtual private servers zijn onder andere de lage prijs ten opzichte van dedicated servers, en de eenvoud waarmee de beschikbare systeembronnen (tegen een hoger abonnementstarief) met geen of minimale onderbreking van de beschikbaarheid kunnen worden uitgebreid. Bovendien staan virtuele servers vaak op zeer krachtige fysieke servers, en kunnen zij daarom tijdens rustige momenten profiteren van relatief hoge prestaties.