Wat is een (remote) console?

10 juli, 2014
Vragen & antwoorden
VPS, Servers

Een console is het fysieke apparaat waarmee tekst met een toetsenbord ingevoerd en op een scherm getoond kan worden. Dit wordt ook wel de computer terminal genoemd. Middels de tekstinvoer kunnen opdrachten aan het systeem worden gegeven, en de resultaten hiervan op het scherm afgelezen.

Met een VPS of dedicated server heb je doorgaans geen toegang tot de fysieke server. Om communicatie met zo'n server mogelijk te maken, wordt de console softwarematig nagebootst (geƫmuleerd) met behulp van een terminal emulator. Wanneer daar op afstand verbinding mee gemaakt kan worden, spreken we van een remote console. Zonder in de buurt van de server te zijn, kan het systeem door een beheerder toch op afstand bestuurd worden.

Middels de Secure Shell (SSH) kan ook op afstand verbinding met de console gemaakt kan worden, maar dit werkt pas op het moment dat de SSH-software is opgestart. Een remote console is daar niet van afhankelijk, en kan derhalve ook inzicht geven in bijvoorbeeld het opstarten en de BIOS van het systeem.