Wat is een mailinglijst?

2 juli, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting, E mail

Een mailinglijst, of mailing list, is, in de context van het internet, een lijst met e-mailadressen en eventueel daarbij horende (persoons)gegevens. Met behulp van mailing list software kan het beheer van zo'n adressenlijst, evenals het verzenden van e-mailberichten naar de leden, geautomatiseerd worden.

Als één of meerdere mailinglijsten bij webhosting of e-mail hosting is inbegrepen, biedt een hostingprovider de klant toegang tot dergelijke software, en kunnen e-mailberichten, gericht aan de adressen op de lijst, zonder bijkomende kosten via de mailservers van de provider verzonden worden.

Om de verspreiding van ongewenste e-mail (spam) tegen te gaan, is het doorgaans verplicht om een double opt-insysteem te hanteren. Hierbij moet de ontvanger, nadat deze zich bijvoorbeeld via een website voor de lijst heeft aangemeld, nadrukkelijk nog eens toestemming geven om communicatie van de mailinglijst te ontvangen. Dit werkt meestal door middel van een bevestigingslink die per e-mail naar de ontvanger wordt verzonden.

Mailing list software is vaak geïntegreerd met controlepanelen voor webhosting, zoals de Majordomo-software in het DirectAdmin-paneel.