Wat is een IP-adres?

29 juli, 2014
Vragen & antwoorden
IPv6, IPv4

Een IP-adres is een unieke getallenreeks die toegekend wordt aan een apparaat, zoals een server, laptop of smartphone, binnen een netwerk, zoals het internet of een thuisnetwerk. IP-adressen zijn een belangrijk onderdeel van het Internet Protocol (IP), dat communicatie tussen apparaten mogelijk maakt.

Wanneer twee apparaten via het internet met elkaar willen communiceren, moeten ze elkaar immers wel weten te vinden. Elk apparaat maakt daarom gebruik van een publiek IP-adres (bv. 84.22.98.212), gekoppeld aan een internetverbinding, dat vaak alleen gedeeld wordt met apparaten binnen hetzelfde (thuis)netwerk: een PC, smartphone en tablet binnen hetzelfde huishouden delen dus één publiek IP-adres dat door de internetprovider is toegekend.

Wanneer bijvoorbeeld een website bezocht of e-mail verstuurd wordt, moet het betreffende apparaat eerst verbinding leggen met de web- of e-mailserver, die eveneens over een IP-adres beschikt. Het opzetten van die connectie werkt via een aaneenschakeling van routers, apparaten die de optimale route bepalen voor het netwerkverkeer. Hoe langer de afstand tot de doelcomputer is, hoe meer routers gepasseerd worden, en hoe groter de vertraging ook is.

Momenteel zijn twee versies van het Internet Protocol actief, die elk een eigen adresformaat hebben. IPv4 is nog altijd de meestgebruikte versie, met 32-bit IP-adressen, bestaande uit vier reeksen van één tot drie getallen, van elkaar gescheiden met een punt, zoals 84.22.98.212. Er is echter slechts een beperkt aantal IPv4-adressen beschikbaar, en dankzij de enorme groei van het internet, is deze voorraad bijna volledig uitgeput.

Versie 6 van het Internet Protocol (IPv6) moet dit probleem, en andere beperkingen van IPv4, opheffen, maar wordt nog niet breed genoeg ondersteund. IPv6 maakt gebruik van 128-bit IP-adressen, waar er vrijwel oneindig veel beschikbaar van zijn. Deze adressen bestaan elk uit 8 groepen van vier hexadecimale tekens, van elkaar gescheiden door middel van een dubbele punt, zoals: 2a02:2770:0013:0000:021a:4aff:fe38:6303.