Wat is een FQDN?

20 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting, Domeinnamen

FQDN is een afkorting van Fully Qualified Domain Name, en staat voor de meest complete domeinnaam voor een specifieke computer (host) op het internet. Het wordt ook wel de absolute domeinnaam genoemd, vergelijkbaar met een absoluut pad. Waar een domeinnaam bestaat uit een geregistreerde naam plus een domeinextensie (TLD), is een FQDN de volledige naam inclusief eventuele subdomeinen zoals "www" in de FQDN "www.hostinginnederland.nl".

In combinatie met een protocol zoals HTTP(S) en een eventuele bestandslocatie vormt een FQDN een URL. Het IP-adres dat bij een FQDN hoort, wordt via het Domain Name System (DNS) opgezocht. Zo is het mogelijk om aan de hand van een FQDN een verbinding met een server op te zetten.