Wat is een domeinextensie?

27 juni, 2014
Vragen & antwoorden
Domeinnamen

Een domeinextensie is een betekenisdragend label dat zich aan het meest rechtse einde van een domeinnaam bevindt. De domeinextensie van hostinginnederland.nl is "nl", dat staat voor Nederland. De extensie, die officieel het topleveldomein (TLD) genoemd wordt, zegt doorgaans iets over de bestemming of de doelgroep van een website. Zo maken Nederlandse websites vaak gebruik van .nl, Belgische van .be, commerciƫle van .com, enzovoorts.

Vrijwel ieder land heeft een eigen extensie (country-specific TLD, ofwel ccTLD), die meestal gebaseerd is op de officiƫle, twee-letterige ISO-code van dat land, zoals NL voor Nederland, DE voor Duitsland en FR voor Frankrijk. Daarnaast zijn er generieke extensies (gTLD's) zoals .com (commercieel), .net (netwerken), .org (non-profit organisaties) en .info (informatief), die internationaal veel gebruikt worden.

Waar een topleveldomein altijd refereert aan het meest rechtse deel van een domeinnaam, wordt met extensie meestal verwezen naar het volledige label rechts van de gekozen naam, zoals .co.uk in google.co.uk. Feitelijk is "uk" hier echter het topleveldomein, en "co" het secondleveldomein.

Domeinextensies hebben wel iets weg van, maar moeten niet verward worden met, bestandsextensies.