Wat is een dedicated server?

27 juni, 2014
Vragen & antwoorden
Servers

Een dedicated server is een fysiek computersysteem dat, net als een virtual private server (VPS), met het internet verbonden wordt en door een hostingprovider te huur wordt aangeboden. In tegenstelling tot een VPS wordt de hardware van een dedicated server echter niet met anderen gedeeld.

Het systeem wordt door de hostingprovider in een serverruimte binnen een datacenter geplaatst, en daar van stroom, een netwerkverbinding en besturingssysteem voorzien. De afnemer kan de server vervolgens op afstand benaderen en beheren via een toegewezen statisch IP-adres.

Vanwege de toegewijde, ongedeelde systeembronnen, zoals de processorkracht, het geheugen en de schijfprestaties, zijn dedicated servers met name geschikt voor applicaties die veeleisend zijn, zoals drukbezochte websites, of waarbij voorspelbare prestaties en privacy van groot belang zijn.

De hostingprovider blijft verantwoordelijk voor het onderhoud en functioneren van de bijbehorende hardware en de beschikbaarheid van het netwerk, terwijl het beheer van de software voor de rekening van de klant komt, tenzij een extra servicecontract wordt afgesloten (managed hosting). Hoe snel en in welke mate een provider reageert op storingen wordt bepaald door de Service Level Agreement (SLA) die bij het huurcontract wordt overeengekomen.

Een voordeel van dedicated servers ten opzichte van colocatie is dat er geen grote investering vereist is. De server wordt door de hostingprovider aangeschaft, en deze investering wordt vervolgens, verspreid over een lange periode, doorberekend in het abonnementstarief.