Wat is een datacenter?

28 juni, 2014
Vragen & antwoorden
Datacenters

Een datacenter is een gebouw of ruimte waar kritische computersystemen onder optimale omstandigheden gehuisvest worden, met als doel een zo hoog mogelijke mate van beschikbaarheid, efficiëntie en veiligheid te kunnen waarborgen. Dit probeert men te bereiken door middel van bijvoorbeeld een nauwkeurige temperatuurregeling, redundante stroom- en netwerkvoorzieningen, en beveiliging tegen brand en ongeautoriseerde toegang.

Datacenters worden aan de hand van de verwachte beschikbaarheid (uptime) ingedeeld in één van vier tiers (rangen): tier 1, 2, 3 of 4, met een verwachte uptime van respectievelijk 99,671%, 99,741%, 99,982% en 99,995%. De energiezuinigheid van een datacenter wordt wel uitgedrukt in PUE, voor Power Usage Effectiveness (effectiviteit van stroomverbruik), waarbij een lage waarde positief is, en een PUE van 1.0 ideaal maar praktisch onmogelijk.

Hostingproviders leveren hun diensten doorgaans vanuit één of meerdere datacenters, zodat ook hun klanten, klein en groot, kunnen profiteren van een goede netwerkconnectiviteit en betrouwbare infrastructuur, en websites, e-mail, DNS en andere diensten zoveel mogelijk beschikbaar blijven.

Het gemeenschappelijk gebruik van ruimtes binnen een datacenter wordt ook wel colocatie genoemd.