Wat is een controlepaneel?

30 juni, 2014
Vragen & antwoorden
Controlepanelen

Een controlepaneel is, binnen de context van (web)hosting, een grafische omgeving waar gebruikers eenvoudig websites en gerelateerde diensten zoals DNS en e-mail kunnen configureren. Het paneel maakt zo verschillende beheertaken toegankelijk, die anders veel technische kennis zouden vereisen.

Enkele voorbeelden van populaire commerciƫle controlepanelen voor website hosting zijn DirectAdmin, cPanel en Plesk. Daarnaast zijn er gratis of open-source alternatieven zoals Webmin, ISPconfig en WebsitePanel. Een enkele hostingprovider kiest ervoor om zelf een paneel te ontwikkelen.

Bij webhosting zijn klanten vaak gebonden aan het door de hostingprovider geselecteerde controlepaneel. Wie een VPS of dedicated server afneemt, of zelf eigenaar is van een server, heeft meer keuzevrijheid, en kan er bijvoorbeeld voor kiezen om zelfstandig of via de hostingprovider een licentie voor een controlepaneel aan te schaffen. In de regel is dit het goedkoopst via de provider of een reseller, die beiden korting op de licenties kunnen bedingen.