Wat is een contentmanagementsysteem (cms)?

10 juli, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting, CMS

Een contentmanagementsysteem (cms), ook wel vertaald naar inhoudbeheersysteem, is een computerprogramma waarmee content (inhoud), zoals tekst en andere media, vanuit een centrale omgeving en door meerdere gebruikers tegelijkertijd ingevoerd, bewerkt, georganiseerd en gepubliceerd kan worden.

Een groot voordeel van een cms is dat gebruikers geen kennis van de onderliggende programmeercode, zoals HTML, CSS of PHP, nodig hebben om content te publiceren, maar dit eenvoudig via een WYSIWYG (What You See Is What You Get) interface kunnen bewerkstelligen. Een cms maakt gebruik van sjablonen (templates) om de toegevoegde content in een voorgedefinieerde lay-out te voegen.

Voorbeelden van populaire contentmanagementsystemen voor het beheren van websites zijn WordPress, Joomla! en Drupal, maar er zijn vele tientallen alternatieven beschikbaar. Ook webshops worden veelal beheerd met behulp van een cms zoals Magento of OpenCart.

De installatie van een cms op een webhosting pakket kan bij veel hostingproviders met een enkele druk op de knop worden gerealiseerd. Uiteindelijk is de eigenaar van de website echter zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan het systeem, zoals het installeren van beveiligingsupdates.