Wat is een besturingssysteem?

2 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Linux, Windows, Besturingssysteem

Een besturingssysteem (Engels: operating system, of OS) is een essentieel onderdeel van een computersysteem. Het is een programma dat opereert als een gebruiksvriendelijke laag tussen de hardware, zoals de harde schijf, netwerkkaart, processor en het geheugen, en de applicaties, van tekstverwerker tot web browser. Zo herkent het bijvoorbeeld wanneer een toetsenbord of muis gebruikt wordt, stuurt het visuele signalen door naar een beeldscherm, houdt het de structuur van bestanden en mapen op een schijf op orde, en regelt het de communicatie met printers en andere (rand)apparatuur.

Bekende voorbeelden van besturingssystemen zijn Microsoft Windows, Apple Mac OS X en iOS, Google Android en allerlei Linux-distributies zoals Ubuntu en Debian. Op Windows na, zijn de meeste besturingssystemen geƫvolueerd uit Unix-besturingssysteem, waarvan in 1973 de eerste versie uitkwam.

Elk besturingssysteem heeft over het algemeen een eigen uiterlijk en filosofie, met als gevolg dat het ene systeem geschikter is voor bepaalde taken dan het andere. Zo zijn Windows en Mac OS X voornamelijk gericht op consumentengebruik, iOS en Android op mobiele apparaten, en Linux op meer geavanceerde gebruikers. Vanwege de stabiliteit, veiligheid en lage kosten worden open-source Linux-distributies veelal ingezet voor serversystemen.

Waar voor consumenten een grafische gebruikersinterface (GUI) vaak een essentieel onderdeel is van een besturingssysteem, wordt dit op serversystemen vaak als onnodige belasting van de systeembronnen gezien, en vindt beheer doorgaans plaats via de commandoregel, waar meer kennis voor vereist is.