Wat is een bestandsextensie?

27 juni, 2014
Vragen & antwoorden
Bestanden

Een bestandsextensie is een betekenisdragend label dat zich aan de meest rechtse zijde van een bestandsnaam bevindt, zoals "doc" in sollicitatiebrief.doc. De extensie zegt iets over het type bestand, en geeft daarmee ook aan met welk softwareprogramma het geopend en uitgelezen kan worden.

Bekende extensies zijn bijvoorbeeld "doc" voor Microsoft Word-documenten, "xls" voor Excel-spreadsheets, "exe" voor uitvoerbare programma's, en "txt" voor eenvoudige tekstbestanden. Aan de hand van deze extensies bepaalt het besturingssysteem, zoals Windows, Mac OS of Linux, welke geïnstalleerde software gestart moet worden om het bestand vervolgens mee te kunnen openen. De extensie is vaak een afkorting, zoals "doc" voor "document".

Op internet veel gebruikte bestandsextensies zijn:

Bestandsextensies lijken enigszins op, maar moeten niet verward worden met, domeinextensies.