Wat is dataverkeer?

4 juli, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting, VPS, Servers, Colocatie

Dataverkeer, of traffic, is de totaalsom van data (gegevens) die een (web)server, of ander apparaat verbonden met het internet, via het netwerk verzendt en ontvangt binnen een bepaald tijdsbestek. Meestal wordt de hoeveelheid dataverkeer per maand berekend, en in giga- of terabytes uitgedrukt.

De overdracht van gegevens via het internet kost geld, en daarom stellen de meeste hostingproviders een limiet aan de hoeveelheid dataverkeer die een website of server maximaal mag verbruiken. Wanneer die grens overschreden wordt, kan het extra verkeer achteraf in rekening worden gebracht.

Met een website wordt doorgaans meer data verzonden dan ontvangen, omdat bezoekers allerlei gegevens van de website, zoals tekst, afbeeldingen en video's, moeten downloaden voordat deze weergegeven kunnen worden. De hoeveelheid dataverkeer is dan ook zowel afhankelijk van het aantal bezoekers, en het aantal pagina's die zij bezoeken, als de hoeveelheid en grootte van de elementen op de bezochte webpagina's.

Wanneer een onbeperkte hoeveelheid dataverkeer wordt aangeboden, hanteert de provider in de regel een fair use policy. Dit betekent dat zij kijkt naar het gemiddelde verbruik van alle websites/servers, en klanten die buitensporig veel dataverkeer verbruiken daarop mag aanspreken en zelfs af kan sluiten.