Wat is colocatie?

28 juni, 2014
Vragen & antwoorden
Servers, Colocatie, Datacenters

Colocatie is een dienst waarbij de klant een eigen server in een serverkast van de hostingprovider plaatst, en zo kan profiteren van een betrouwbare netwerkverbinding en stroomtoevoer. In ruil voor die kastruimte, netwerkverbinding, stroomverbruik en eventuele andere faciliteiten, wordt een bepaald abonnementstarief betaald. De provider kan de serverruimte in eigen beheer hebben, maar meestal wordt dit ingekocht bij een professioneel datacenter.

Anders dan bij een dedicated server is bij colocatie de server het eigendom van de klant, die derhalve zelf verantwoordelijk is voor het functioneren van zowel de hardware als de software. De hostingprovider draagt, samen met het datacenter, zorg voor een optimale beschikbaarheid van het netwerk.

De hoeveelheid ruimte die in een serverkast wordt afgenomen, ook wel rackspace geheten, wordt uitgedrukt in Rack Units (U). De kast (rack) is doorgaans 19 inch (48,26 cm) of 23 inch (58,42 cm) hoog, en één Rack Unit (1U) staat gelijk aan een hoogte van 1,75 inch, oftewel 4,445 centimeter.

Een voordeel van colocatie ten opzichte van een dedicated server is dat de aanschaf van de server, los van eventueel onderhoud, een eenmalige investering is, en de kosten daarvan niet bij het abonnementstarief zijn inbegrepen. Bij een dedicated server hoef je geen grote investering te doen, maar betaal je feitelijk elke periode zowel de colocatiediensten als een deel van de door de provider gemaakte kosten bij aanschaf van de server.

Een nadeel van colocatie kan zijn dat je bij storingen zelf naar het datacenter moet afreizen, en eventuele reparatiekosten voor eigen rekening zijn.