Waarom is mijn website langzaam?

28 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting, Performance

Een website die langzaam laadt is vervelend voor bezoekers, en kan ze dan ook doen besluiten de website vroegtijdig te verlaten. Uit onderzoek van zoekgigant Google blijkt dat wanneer het een halve seconde langer duurt voordat zoekresultaten getoond worden, mensen 25% minder zoekopdrachten ingeven. Bij online retailer Amazon zorgde een stijging van slechts 100ms in de laadtijd al voor een verkoopdaling van 1%. Maar waarom is een website nu eigenlijk langzaam?

Er zijn veel factoren die de snelheid van een webpagina kunnen beïnvloeden. Eén van de meest voor de hand liggende is afstand: hoe verder de bezoeker van de webserver waarop de website staat verwijderd is, hoe groter de vertraging (latency) is waarmee alle elementen van een webpagina gedownload kunnen worden. Het is daarom van belang dat de server waarop de website staat, zich zo dicht mogelijk bij de doelgroep bevindt. Voor Nederlandse websites, met een overwegend Nederlandse doelgroep, geldt dan ook dat het verstandig om in zee te gaan met een hostingprovider die haar servers in een Nederlands datacenter onderbrengt.

Een andere belangrijke factor is de beschikbaarheid van systeembronnen op de webserver om een webpagina te genereren. Veel contentmanagementsystemen zoals WordPress en Magento zijn complex en vereisen veel rekenkracht, zeker wanneer zij uitgebreid worden met allerlei plug-ins of complexe thema's. Het effect hiervan is afhankelijk van de krachtigheid van, en de drukte op de server. Sommige hostingproviders plaatsen vele honderden websites op één krachtige server. Wanneer enkele websites druk bezocht worden, of wanneer er eigenlijk teveel websites op staan (over-selling), kan dat betekenen dat voor de andere websites minder rekenkracht beschikbaar is, waardoor het langer zal duren voordat een webpagina gereed is om door een bezoeker te worden gedownload.

Ook de inhoud van de webpagina zelf kan van grote invloed zijn op de laadtijd: hoe meer elementen er in een webpagina zijn opgenomen, zoals afbeeldingen, stylesheets en JavaScript-bestanden, hoe langer het duurt voordat de hele pagina geladen is. Dit is ook afhankelijk van de grootte van de individuele elementen.

Wanneer een website traag reageert nadat op een link naar een andere pagina is geklikt, spreken we van een hoge Time to First Byte (TTFB), oftewel de tijd vanaf het verzoek tot het moment waarop de webserver de eerste byte van de webpagina stuurt. Is de afstand tussen de bezoeker en de webserver niet heel groot, bijvoorbeeld wanneer beide zich in Nederland of Europa bevinden, dan komt de webserver in de meeste gevallen rekenkracht tekort. Reageert de server snel maar duurt het lang voordat alle elementen zichtbaar zijn, dan is het wellicht nodig om het aantal elementen terug te brengen, of de huidige elementen te optimaliseren, bijvoorbeeld door afbeeldingen te verkleinen of stylesheets te combineren. Dat kan handmatig, of met behulp van een module zoals PageSpeed.

Met behulp van WebPagetest is het mogelijk om diagnostische informatie en suggesties voor verbeteringen op te vragen. Nadat een URL is ingevuld, en een nabije testlocatie is geselecteerd, kan op "Start Test" geklikt worden om de diagnose te starten. Een testmachine zal dan een analyse maken van de webpagina.