Een domeinnaam registreren: hoe werkt dat?

3 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Domeinnamen

Wie een domeinnaam wil kopen, moet zich wenden tot een registrar, een bedrijf dat een koppeling heeft met de registrerende instantie voor de betreffende domeinextensie, zoals SIDN voor het .nl-domein. De meeste hostingproviders zijn tevens registrar, of als reseller aan een registrar verbonden.

Bij een registrar dan wel hostingprovider kan gecontroleerd worden of de combinatie van de gewenste naam en domeinextensie nog beschikbaar is. Is de combinatie reeds geregistreerd, dan moet een andere naam gekozen worden, of een andere extensie, tot een beschikbare domeinnaam gevonden wordt.

Zodra een geschikte naam gevonden is, kan deze tegen een bepaald tarief door de registrar namens de klant (registrant) worden vastgelegd. Voor de meeste extensies geldt een minimale registratieperiode van 1 jaar, waarna het contract verlengd moet worden, maar vaak kan een domein ook voor meerdere jaren vastgelegd worden. Of een domeinnaam automatisch of handmatig verlengd moet worden, verschilt per extensie en per registrar.

Wordt een domeinnaam na afloop van de contractperiode niet verlengd, dan komt hij in quarantaine terecht, en zal hij uiteindelijk worden vrijgegeven.

Zodra een domeinnaam geregistreerd of verlengd wordt, is het niet meer mogelijk deze te wijzigen, en zit de houder er tenminste een jaar aan vast.