Hoe lang mag een domeinnaam zijn?

21 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Domeinnamen, DNS

De maximale lengte van een domeinnaam is bepaald in de technische specificatie van het Domain Name System (DNS), dat het mogelijk maakt om domeinnamen naar IP-adressen te vertalen. Hierin staat dat ieder "label" van een domeinnaam uit tenminste 1 en hooguit 63 karakters mag bestaan. Met een "label" wordt een onderdeel van een domeinnaam bedoeld dat met een punt van de andere onderdelen gescheiden is, zoals "hostinginnederland", de extensie "nl", en de subdomeinnaam "www" in "www.hostinginnederland.nl". De onderdelen en punten bij elkaar mogen hooguit 255 karakters lang zijn.

Het maximum van 255 karakters geldt enkel voor de volledige domeinnaam (de hostname). Een URL, oftewel de combinatie van het protocol, zoals HTTP(S), de domeinnaam en het achterliggende pad, mag veel langer zijn. De maximale lengte hiervan verschilt per web browser.

De minimale lengte van het gekozen "label" in een domeinnaam is technisch 1, maar voor veel domeinextensies geldt een minimum van 2 of langer.