Ik heb een domeinnaam gekocht: wat nu?

3 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting, Domeinnamen, E mail

Het registreren van een domeinnaam is een belangrijke eerste stap naar een professionele website of e-mailadres. Een logische vervolgvraag is dan: wat doe ik nu? Het antwoord hangt grotendeels af van het doel waarmee de domeinnaam is geregistreerd, en waarvoor hij moet worden ingezet.

Moet de domeinnaam bezoekers automatisch doorsturen naar een bestaande website, of alle e-mailberichten naar een bestaand e-mailadres, dan bieden sommige providers de mogelijkheid om een doorverwijzing in te stellen (domain of e-mail forwarding). Soms zijn hier extra kosten aan verbonden. Neem eventueel contact op met de hostingprovider als dit niet (eenvoudig) via het klantenpaneel is in te stellen.

Is er nog geen website online, maar is dat wel het streven, dan kun je bij een hostingprovider aankloppen voor webhosting. Deze dienst maakt het mogelijk om op relatief eenvoudige wijze een website online te publiceren. Tegen een abonnementstarief krijg je de beschikking over een bepaalde hoeveelheid schijfruimte, dataverkeer, e-mailadressen en eventuele andere faciliteiten. Zodra je een pakket gekozen hebt, en de hostingprovider de bestelling heeft verwerkt, ontvang je instructies om de domeinnaam via het Domain Name System (DNS) aan het webhostingpakket te koppelen.

Heb je (nog) geen behoefte aan een website, maar wel aan een e-mailadres eindigend op je domeinnaam, dan kun je kiezen voor e-mail hosting. Mocht je nog geen doel hebben voor de domeinnaam, dan hoef je helemaal niets te doen; dit noemt men ook wel het parkeren van een domeinnaam.