WordPress downloaden, uploaden en installeren

16 augustus, 2014
Handleidingen
WordPress, Webhosting

WordPress is een gratis (open source) contentmanagementsysteem (cms) dat ontwikkeld is in de scriptingtaal PHP en gebruik maakt van een MySQL-database om gegevens in op te slaan. Indien je webhosting-pakket of eigen server over PHP en MySQL beschikt, kun je aan de slag met WordPress.

Sommige hostingproviders bieden één-klik-installaties aan van verschillende populaire contentmanagementsystemen zoals WordPress. Hiermee kun je de benodigde software eenvoudig en automatisch laten installeren en configureren, zonder dat je daar omkijken naar hebt. Informeer eventueel bij je provider of deze functionaliteit wordt aangeboden. Zo niet, volg dan onderstaande handleiding om een WordPress website op te zetten.

Benodigdheden

WordPress downloaden

De WordPress-software kan het beste via de officiële website gedownload worden. Hier vind je een downloadknop waarmee je de Nederlands vertaling van WordPress in een ZIP-archief op je computer kunt opslaan. Dit .zip-bestand bevat alle bestanden die je straks via FTP naar je website gaat uploaden.

De meeste moderne besturingssystemen kunnen ZIP-archieven automatisch als zodanig herkennen en openen. Is dit niet het geval, download dan eerst een programma zoals 7-Zip voor Windows of iZip voor Mac. Zodra het .zip-bestand geopend is, moet de inhoud ervan, een map genaamd "wordpress" met daarin alle bestanden die bij de WordPress-installatie horen, verplaatst worden naar een locatie op de harde schijf van je computer. De meest praktische locatie, waar je de map eenvoudig terug kunt vinden, is het bureaublad. Sleep de "wordpress"-map vanuit het archief naar je bureaublad om het daarnaartoe te kopiëren, of pak het eventueel uit naar een andere locatie. Belangrijk is dat je de map in een later stadium weer terug kunt vinden.

Omdat het ZIP-archief meer dan duizend bestanden bevat, kan het even duren voordat ze allemaal naar de nieuwe locatie zijn gekopiëerd.

WordPress uploaden

Nu alle voor de installatie benodigde bestanden op de harde schijf zijn opgeslagen, kunnen ze geüpload worden naar de webserver van de hostingprovider. Dit kan met behulp van een FTP-programma zoals FileZilla. Het serveradres, de gebruikersnaam en het wachtwoord worden doorgaans na bestelling van het hostingpakket door de hostingprovider aangeleverd. Deze gegevens zijn vereist om de WordPress-bestanden via FTP te uploaden.

Zodra je verbinding hebt met de FTP-server, navigeer je naar de map waarin de bestanden van je website staan. Afhankelijk van je provider, kan het zijn dat je hier automatisch in terecht komt, of dat je eerst op een map genaamd "httpdocs", "public_html" of "jouwdomeinnaam.nl" moet dubbelklikken.

Maak eventueel een nieuwe map (bv. "blog") aan op de server als je de WordPress-software niet op de hoofdlocatie (root) van je website wilt installeren. De hoofdlocatie staat in dit geval gelijk aan www.jouwdomeinnaam.nl/, de map "blog" aan www.jouwdomeinnaam.nl/blog/.

Zodra je in het FTP-programma de juiste map op de server hebt geopend, kun je (a) de "wordpress" map op je computer openen, alle inbegrepen bestanden en mappen selecteren (met de muis, Control+A of Cmd+A), en deze naar de FTP-server slepen, of (b) in het FTP-programma zelf (indien mogelijk) aan de linkerzijde naar de "wordpress"-map op de harde schijf navigeren, de map openen, alle bestanden en mappen daarin selecteren en naar de FTP-server aan de rechterzijde slepen. Het FTP-programma begint nu met het uploaden van alle bestanden naar de server van de hostingprovider.

Net als het uitpakken van alle bestanden, kan ook het uploaden van de ruim duizend bestanden even duren.

WordPress installeren

Zodra alle WordPress-bestanden en -mappen geüpload zijn, kunnen we beginnen met de installatie. Vul daartoe in de adresbalk van je web browser het adres (de URL) van je website in (bv. www.jouwdomeinnaam.nl/), met erachter eventueel de naam van de nieuwe map waarin WordPress geplaatst is (bv. www.jouwdomeinnaam.nl/blog/), en druk op de Enter-toets. Je komt nu automatisch terecht bij het eenvoudige installatieprogramma van WordPress.

Waarschijnlijk wordt je eerst geconfronteerd met de volgende "foutmelding":

Er lijkt geen wp-config.php-bestand te bestaan. Dit bestand is nodig om aan de slag te gaan.

In de meeste gevallen wordt dit bestand via het installatieprogramma aangemaakt, dus kun je simpelweg op "Configuratiebestand aanmaken" klikken.

Je krijgt nu een instructie over de gegevens waarover WordPress moet beschikken om een verbinding op te zetten met de MySQL-database. Hiervoor heeft het tenminste de naam, het serveradres (host) en een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Indien deze niet door de hostingprovider zijn verstrekt, zul je via hun controlepaneel eerst een database met bijbehorende inloggegevens aan moeten maken. Neem eventueel contact op met de klantenservice.

Zodra je de benodigde gegevens bij de hand hebt, klik je op "Laten we starten!" en vul je in het formulier op de volgende pagina al deze gegevens in. Klik daarna op "Verzenden" om de gegevens te verifiëren. Worden ze geaccepteerd, klik dan op de knop "De installatie starten".

In het volgende scherm kun je de titel van je website invoeren, en een gebruikersnaam met wachtwoord kiezen waarmee je in het vervolg op het WordPress-systeem wilt inloggen. Ook koppel je alvast een e-mailadres aan deze gebruiker. Al deze gegevens kun je eventueel op een later moment via het administratiepaneel wijzigen. Klik uiteindelijk op de knop "WordPress installeren" om de installatie te voltooien. Via e-mail ontvang je een bevestiging.

WordPress is nu geïnstalleerd. Via de knop "Inloggen" wordt je doorverwezen naar het inlogscherm, waar je met je gebruikersnaam en wachtwoord kunt inloggen. Sla het adres van deze pagina (eindigend op /wp-login.php) eventueel op, zodat je er in de toekomst makkelijk bij kunt komen.

Zodra je bent ingelogd, kom je in het administratiepaneel terecht, waar je je website naar believen kunt configureren.

Let op: voor WordPress, evenals geïnstalleerde plugins en thema's, kunnen regelmatig updates vrijgegeven worden. Probeer je installatie van WordPress zoveel mogelijk up-to-date te houden, om te voorkomen dat eventuele beveiligingslekken door derden uitgebuit kunnen worden.