Hosting provider van een website achterhalen

22 augustus, 2014
Handleidingen
Webhosting

Ben je benieuwd welke provider de hosting van een bepaalde website verzorgt, dan zijn er enkele manieren beschikbaar om dit gegeven te achterhalen. Houd hierbij wel rekening met het feit dat sommige bedrijven als resellers optreden voor, of hun apparatuur onderbrengen bij, andere hostingproviders.

Om de hostingprovider van een website te achterhalen, hebben we de domeinnaam en eventueel het bijbehorende IP-adres nodig.

WHOIS-gegevens van de domeinnaam

In een WHOIS-database kunnen we allerlei gegevens vinden over een domeinnaam, waaronder de eigenaar, het bedrijf dat de naam heeft geregistreerd (registrar), en de DNS-nameservers die eraan gekoppeld zijn. Al deze gegevens kunnen van belang zijn bij het achterhalen van de huidige hostingprovider.

Voor .nl-domeinnamen geldt dat alleen via de website van SIDN uitgebreide WHOIS-gegevens zijn op te vragen. Voor andere domeinextensies kan een website zoals who.is geraadpleegd worden, of de website van de instantie die verantwoordelijk is voor het beheer van de betreffende extensie.

In sommige gevallen is de hostingprovider gelijk aan de registrar van een domeinnaam, zoals deze in de WHOIS vermeld staat. Een iets betrouwbaarder gegeven is de koppeling van nameservers: vaak worden de DNS-servers van de huidige hostingprovider gebruikt om een domeinnaam aan het IP-adres van de bijbehorende webserver te koppelen. Ook dit is echter geen garantie, en daarom is het verstandig om ook onderzoek naar het IP-adres te doen.

IP-adres opzoeken en analyseren

Het IP-adres van een website is eenvoudig te achterhalen via een ping-commando, dat zowel op Windows-, Mac OS X- als Linux-systemen is uit te voeren. Op Linux en Mac OS X dient daarvoor de Terminal geopend te worden. Op Windows-computers kan de opdrachtprompt (command prompt) geopend worden via Start > Alle programma's > Bureau-accessoires > Opdrachtprompt, of door in het Start-menu "cmd" in te typen en op de Entertoets te drukken.

Zodra de terminal of opdrachtprompt geopend is, kunnen we het volgende commando invoeren om het IP-adres te achterhalen:

ping -n 1 www.hostinginnederland.nl

De eerste regel van het resultaat bevat het IP-adres dat via DNS aan de domeinnaam is gekoppeld, zoals 84.22.98.212 voor www.hostinginnederland.nl:

Pingen naar www.hostinginnederland.nl [84.22.98.212] met 32 bytes aan gegevens

Dit is het IP-adres van de webserver waar de gegevens van de website met deze domeinnaam op zijn opgeslagen. De organisatie achter dit IP-adres is op te vragen via verschillende online hulpprogramma's, waaronder de GeoIP2 Precision Demo van MaxMind. Vul hier het IP-adres in en klik op "Submit". In de tabel verschijnt in de kolommen "ISP" en "Organization" de naam van de hosting- of internet service provider die het IP-adres leaset.

Levert dit niet het gewenste resultaat op, dan kan eventueel nog een traceroute van het IP-adres worden geprobeerd, waarmee de route naar de webserver wordt blootgelegd. Vanuit de opdrachtprompt of terminal voeren we dan één van onderstaande commando's uit:

Windows:

tracert www.hostinginnederland.nl

Mac OS X of Linux:

traceroute www.hostinginnederland.nl

Het kan even duren voordat de hele route is blootgelegd. Als de hostingprovider reverse DNS-informatie aan het IP-adres heeft gekoppeld, zal dit bij de allerlaatste "hop" getoond worden. Is dat niet het geval, dan kan een eerdere hop soms ook een indicatie zijn.

Met één (of een combinatie) van deze methoden zal het in de meeste gevallen mogelijk zijn om de hostingprovider van een website te achterhalen.